zaterdag 8 juni 2024 #HTOR
#HTOR
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube
ASML

ASML verandert de wereld met stapjes van een nanometer

Wist je dat als je dit leest, hele kleine microchips in het hart van je telefoon of laptop onafgebroken voor je aan het werk zijn? Ze halen de tekst op via het internet, verwerken ‘m en laten ‘m zien op je scherm, terwijl ze ondertussen ook nog al je andere apps in de gaten houden.

Alle digitale apparaten die we dagelijks gebruiken – en dat worden er steeds meer: wereldwijd nu zo’n 27 miljard – bevatten microchips met miljarden elektronische schakelingen die het mogelijk maken om ingewikkelde software programma’s uit te voeren en data te verwerken. Moeilijk om je voor te stellen, maar zonder microchips zouden er geen computers, telefoons of internet bestaan. Hoe worden microchips eigenlijk gemaakt, en welke rol speelt ASML daarbij?

Een cruciale stap bij het maken van microchips – lithografie
Bij ASML in Veldhoven maken we de machines waarmee fabrikanten zoals Samsung, Intel en TSMC hun microchips produceren. We lopen hiermee in de wereld voorop, dus de kans is erg groot dat je vrijwel dagelijks technologie gebruikt die deels op machines van ASML is gemaakt.

Het productieproces van een chip bevat tientallen stappen. ASML helpt producenten bij het nemen van slechts één van deze stappen, maar het is wel een cruciale: lithografie. Bij lithografie wordt een patroon van chiponderdelen met behulp van licht en chemisch etsen ‘geprint’ op een wafer, een dunne plak halfgeleidermateriaal. Hoe nauwkeuriger het lithografieproces is, hoe kleiner de uiteindelijke microchip kan zijn.

Bij details op een microchip gaat het om nanometers – miljoensten van een millimeter. Om een idee te geven: met gebruik van de nieuwste generatie machines van ASML is het mogelijk om lijnen op chips te printen die slechts zo’n 10 nm dik zijn. Ter vergelijking: een papieren bladzijde of een mensenhaar is tussen 80.000 en 100.000 nanometer dik.

Kleiner, sneller, beter, goedkoper
Bij ASML zijn we elke dag bezig – samen met een groot aantal partners en leveranciers – om onze machines te vernieuwen en verbeteren, zodat microchips nog sneller en goedkoper gemaakt kunnen worden, en er nog meer elektronische schakelingen in passen. Dat leidt weer tot de volgende generatie telefoons, laptops en andere digitale apparaten die weer veel meer kunnen dan hun voorgangers.

Technologie en creativiteit is mensenwerk
Om onze apparaten beter en efficiënter te maken, hebben we bij ASML veel mensen nodig met een technologische achtergrond die voorop lopen in hun vakgebied. De ruim 32.000 employees van ASML met meer dan 100 nationaliteiten behoren dan ook tot de meest creatieve denkers in de wereld van de natuurkunde, wiskunde, chemie, mechatronica, optica en informatica. En omdat ASML jaarlijks meer dan €2 miljard investeert in onderzoek en ontwikkeling, hebben deze experts alle middelen voorhanden om aan de volgende technologische doorbraken te werken. Dat is de enige manier waarop ASML zijn voorsprong in de wereld kan behouden – met stapjes van een nanometer.

Bekijk deze video, of ga naar www.asml.com om meer over ASML te weten te komen.

Onze partners