#DutchTechFest
#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

20 juni 2022

Bezoeker Dutch Technology Festival kreeg antwoord op de vraag: ‘Hoe draagt techniek bij aan maatschappelijke uitdagingen?’

Dutch Technology Festival 2022 – op zaterdag 11 juni en van 15 t/m 18 juni – trok meer dan 22.500 bezoekers. Het uitlaten van robothond Spot tot het virtueel besturen van de nieuwste DAF truck: techies ontdekten de wereld van tech, gaming, VR, AR, AI en 3D tijdens diverse experiences, workshops en techtalks in het bomvolle programma. Hoe draagt techniek bij aan grote maatschappelijke uitdagingen? Die vraag stond centraal tijdens het festival.

Lucas van Grinsven, voorzitter van Dutch Technology Festival: “Het beeld van techniek is vaak achterhaald. Aan ons om dat om te turnen. We moeten duidelijk maken dat techniek overal om ons heen is en dat we door technologie de wereld elke dag een stukje gezonder, sneller en beter kunnen maken. Technologie biedt antwoorden op belangrijke maatschappelijke transities in bijvoorbeeld mobiliteit en energie. Dat is het verhaal dat we tijdens Dutch Technology Festival vertellen.” Het begon op zaterdag 11 juni tijdens de High Tech Ontdekkingsroute toen bedrijven en campussen een kijkje in hun technologie-keuken gaven. Iedereen die dat wilde was welkom.

Een centrale locatie: Klokgebouw Eindhoven
Op woensdag 15 juni trapte Dutch Technology Festival af in het Klokgebouw Eindhoven met Night of the Nerds. Ruim 3500 leerlingen van het voortgezet onderwijs uit het hele land gingen die dag op ontdekkingstocht in de wereld van tech. 3D-printen, programmeren, gamen, bouwen, muziek componeren, DJ-en, games ontwikkelen, robots besturen en quizzen: alle activiteiten stonden in het teken van zelf doen en beleven.

Op donderdag 16 juni ontdekten bijna 3000 basisschoolkinderen tijdens Mission Tech hoe leuk technologie is. De jonge bezoekers gingen aan de slag met programmeren, coderen, 3D-printing, gaming en VR-ervaringen en testten hun kennis tijdens de Mission Tech Quiz. Het avondprogramma bestond uit Quiz Night XL: ruim 1400 volwassen techkenners gingen – in teams van vijf – met elkaar de strijd aan in een ‘science & tech quiz’ om een podiumplek.

Vrijdag 17 juni was de vloer gereserveerd voor studenten van het mbo tot wo. Tijdens DT Talks Students door professor Maarten Steinbuch, astronaut André Kuipers, directielid Lightyear ​Tessie Hartjes, docent Fieke Geurts, innovator Peter Ros en oud-topman Philips Hans de Jong gingen zij in gesprek over de vraag: ‘wat is de impact van technologie op belangrijke sectoren zoals de gezondheidszorg, automotive sector en energiesector? Hoe ziet onze wereld er uit in 20×0?’

On stage: bekende youtubers & gamers
Op zaterdag 18 juni kwam voor veel gamefanaten een droom uit: hun favoriete gamers, casters, presentatoren, creators en esporters kwamen samen in het Klokgebouw. Tijdens dit spektakel toonden PSV Esports FIFA team players Ali Riza Aygün en Dennis Verhoeven, youtubers Quentin Correia (Qucee), Joost Bouhof (JoostSpeeltSpellen), Duncan Massink en Michael van Tielen (LinkTijger) hun game-skills. Naast showcases, standoffs, toernooien en wedstrijden, spraken toffe gamechangers, developers en creators over de wereld áchter het gamen. In de DT Talks Arena konden bezoekers energieke presentaties bijwonen van o.a. Guido Van Gageldonk (CTO Prespective) over ‘Gaming technologie in de high tech industrie’, Joost Bouhof (JoostSpeeltSpellen) over ‘Wat heb je nodig om een streamer te zijn?’ en studenten van de TU/e over het spelen van Rocket League met kunstmatige intelligentie.

Elfde editie kreeg nieuwe opzet en nieuwe naam
Dutch Technology Festival werd dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Een compact programma op één locatie, een Central & Experience Area met quizzen voor het basis en voortgezet onderwijs en gaming en esports werden aan de line-up toegevoegd. Monique de Wit (projectmanager Dutch Technology Festival): “Het grootste verschil in vergelijking met voorgaande jaren zat ‘m in de focus; waar we voorheen zo’n zestig events in die week hadden, op vele tientallen verschillende locaties, bouwde het festival nu op een compact programma gericht op jongeren. We bouwen voort op het succes van deze editie, reden te meer om nu al na te denken over de invulling van de 2023-editie. Ik ben erg trots dat Dutch Technologie Festival de diversiteit van de technieksector zo goed in beeld heeft gebracht.”

Op www.dutchtechnologyfestival.com krijg je een goede indruk van de omvang en de hoogtepunten van Dutch Technology Festival 2022.

Onze partners