#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

15 t/m 18 juni
09:00 – 18:00 uur
Klokgebouw Eindhoven
Gratis toegang

Registreren niet nodig

Doelgroep iedereen Contact m.dewit@brainportdevelopment.nl

Central Area

Dit is de Central Area van Dutch Technology Festival: hier moet je zijn!

Tussen 15 en 18 juni staat technologie volop in de schijnwerpers op één centrale locatie: het Klokgebouw Eindhoven. In de Central Area stap je in de wereld van technologie. Hier maak je een TikTok-movie met je beste vrienden, is er alle ruimte om te leren over hoe technologie bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken en maak je kennis met high tech-bedrijven uit de regio.

In deze area staan diverse experiences, workshops en techtalks op het bomvolle programma. Hieronder vind je alle activiteiten:

Square World

Het project begon met de fascinatie voor de vorm van de silicium wafer, een ronde schijf halfgeleidermateriaal die de Nijmeegse chipproducent NXP als basis gebruikt voor het produceren van rechthoekige microchips. Wanneer je kijkt naar je smartphone – de microchip, het productieproces en het ontwerp van je telefoon – blijft de rechthoekige vorm steeds maar terugkomen op verschillende schalen. We kijken zelfs constant naar rechthoekige pixels wanneer we op ons scherm van onze telefoon kijken. De verticale film, die zich van atomaire naar de globale schaal verplaatst, vertelt het verhaal van onze neiging om alles maar rechthoekig te willen maken. De muziek is gecomponeerd door Davin Mosterd die zich heeft laten leiden door de ronde en vierkante thema’s die in de film terug komen.

Een knallende VR beleving

Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om een levende kanonskogel te zijn? Heb je niet perse vaste grond onder je voeten nodig en schiet je jezelf liever door de lucht dan je wortel schiet op de bank?

Studenten van SintLucas hebben op DeStudio een VR game ontwikkeld waarin dit allemaal mogelijk is. Je kruipt in de loop van een groot kanon, richt het kanon op het doel, doet een schietgebedje en je vuurt jezelf af in de hoop midden in je doel te landen. De game is volledig op DeStudio ontwikkeld, van het concept en de prototypes tot en met de uitvoering.

DeStudio is een ontwerpbureau waar ieder half jaar vijftien stagiaires van SintLucas aan het roer staan. Een studio die gevormd wordt door de grote diversiteit aan studenten én haar projecten. Waar vormgegeven wordt in de breedste zin van het woord; van grafische projecten, tot het ontwerpen van games, tot productontwerp… Waar jonge professionals de ruimte krijgen om vorm te geven aan hun toekomst en waar ze opgeleid worden tot de sociale, culturele en duurzame ondernemers van morgen.

Robothond Spot

Robothond Spot tilt inspectie naar een hoger niveau! Ontworpen om te gaan waar andere robots niet kunnen komen en om een groot aantal taken uit te voeren, kan de viervoetige robot worden gebruikt om inspecties te automatiseren, afgelegen of gevaarlijke omgevingen te bewaken en te inspecteren. Robothond Spot is uitgerust met een akoestische camera (SV600) waarmee je op afstand gaslekken kunt opsporen in fabrieken, luchthavens of op moeilijk begaanbare plekken. De robot kan op afstand op missie worden gestuurd, zodat er – net zoals bij drones – kan worden meegekeken. Deze robothond is ontworpen door Boston Dynamics. Mag Spot ook even aan jou snuffelen in de Central Area? Sorama laat Spot zijn kunstjes vertonen op de ‘dogwalk’.

RGB Together

Alle kleuren van de regenboog maak je zelf, met RGB Together!

Al die kleuren die je elke dag op schermen ziet, zijn simpelweg opgebouwd uit R, G en B: Red, Green en Blue. Hoe kun je je lichaam gebruiken als instrument om de meest complexe kleuren te creëren? Het draait uiteindelijk allemaal maar om die paar pixels als ingrediënten, maar toch is het moeilijker dan je denkt!

Met de installatie RGB Together ervaar je –  door een spel te spelen –  hoe het is om digitaal kleuren te mixen!

Meat the Future: ijskar van Bistro in Vitro

IJs met een vleessmaak: durf jij? De Bistro In Vitro-ijskar is tijdens Dutch Technology Festival dé ontmoetingsplek om het gesprek aan te gaan over de toekomst van het eten van vlees. De ijskar maakt onderdeel uit van het fictieve restaurant Bistro In Vitro dat in 2030 haar deuren zal openen. In de ijskar kunnen de bezoekers kennis maken met mogelijke gerechten die kweekvlees-technologie ons brengt.

Als voorproefje op de opening van kweekvleesrestaurant Bistro In Vitro kunnen festivalgangers tijdens Dutch Technology Festival zes smaken vleesijs proeven. Daarnaast kunnen zij kiezen welke speculatieve kweekvlees voor- en hoofdgerechten zij willen bestellen in 2030. De ijskar is onderdeel van de grotere expositie Meat the Future.

In het Licht van Vincent

Het Van Gogh Museum onderzoekt samen met ASML hoe de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh behouden kunnen worden voor de toekomst. De Vakkanjers hielpen dit jaar een handje door met behulp van de schilderijen van Vincent een 360 graden panorama te creëren. Iedere school heeft een stukje van het panorama gemaakt en de beste stukjes zie je hier op het festival. Welke school vind jij het beste? Laat je verrassen en breng je stem uit!

Resonance of Play

Een set van zelfgemaakte elektronische instrumenten met verschillende vormen en geluiden, dat is Resonance of Play. Het is een uitnodiging aan jou om muziek te maken. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig door het inpluggen van je smartphone en intuïtief te swipen op de maat van de web-based design synthesizer van Resonance of Play. Ook moet je uitvinden welk muziekinstrument je bespeelt. Ga lekker experimenteren en maak in interactie met elkaar verrassende composities.

Door de lens van een microscoop

NXP maakt microchips die zo klein zijn dat je ze met het blote oog vrijwel niet kan zien. Deze chips zitten in je telefoon, maar ook in auto’s om te zorgen dat die piept op het moment dat je achteruitrijdt. Wist je dat de schaal van een microchip zo klein is dat er niet eens kleur bestaat? Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe een microchip er van dichtbij uit ziet. 
 
Als vormgever laat Michelle je zien hoe betoverend een chip eruitziet op microscopisch schaal. Verbindingen in een chip worden gemaakt op verschillende hoogtes en hebben daardoor ook verschillende functies. Als je inzoomt op een chip wordt er een heel landschap onthuld net als een stad. Michelle wil jullie laten zien hoe het is om door het landschap van een chip te dwalen met een surrealistische blik. 

TikTok-room

#techtok, #dancetok of #culturetok? Maak samen met je vrienden de tofste Insta- & TikTok-video’s in onze TikTok-room. Stap in de TikTok-experience van #DutchTechFest!

Marblelous Tech

Marblelous Tech brengt de traditionele knikkerbaan terug! Bouw waanzinnige tracks waar én hoe je maar wilt. Door het open systeem is het mogelijk om allerlei andere voorwerpen makkelijk in jouw knikkerbaan te integreren. Voor de echte tech-lovers hebben we 7 plug & play “smart tricks” die jouw knikkerbanen naar een hoger niveau tillen. Teleporters bestaan alleen in sci-fi films, right? Nou, dan hebben wij een verrassing voor je ;-)!

Wij hebben een supergave knikkerbaan gebouwd in de Central Area: deze ‘slimme’ baan kun je direct met je smartphone bedienen. Kom langs en maak kans op een van de eerste Marblelous kits (binnenkort in Nederland beschikbaar)!

Wegwijs in het Klokgebouw met Beacons

Indoor navigatie: hoe pak je dat aan? Stel, je werkt in een héle grote winkel en bent zo snel mogelijk op zoek naar een product, een collega of een klant. Óf een klant wil zo snel mogelijk een product vinden? Hoe vind of wijs je de weg? Beacons bieden de oplossing om ‘indoor-wayfinding’ mogelijk te maken voor klanten of bezoekers van een winkel, beurs of event. Probeer het uit in onze Central Area! Mogelijk gemaakt door In-Terest.

Hypar

Voor de editie van Dutch Technology Festival dit jaar heeft het team samen met de organisatie een bijzondere installatie gemaakt. De lichtinstallatie is gemaakt met het logo en de huisstijl van het festival in gedachten, met als doel bezoekers een unieke lichtervaring te bieden tijdens hun bezoek. Bezoekers worden dan ook uitgenodigd om dicht bij de installatie te lopen en te genieten van de immersive experience.

Smart Servant

Een cola of biertje geserveerd door een robot? YES! Robots zijn ideale ‘medewerkers’ voor cruciale, repeterende taken in de horeca, ziekenhuizen, zorginstellingen en kantoren. Deze ‘Smart Servant’ komt in actie tijdens #DutchTechFest!

Parkeerplaats van de toekomst

Kom op de Central Area de nieuwe generatie DAF trucks bekijken. De XF, XG en XG+ modellen zijn bekroond met een ‘Truck Innovation Award’ en is hiermee ‘International Truck of the Year’. De vrachtwagens zijn voorzien van de allernieuwste snufjes en beschikken over een ultrazuinige dieselmotor. Hierdoor rijdt deze zeer schoon, zuinig en zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Sioux Mobile high tech escape room

Sioux brengt high-tech tot leven, met deze high-tech escape room! In deze escape room is één van de Sioux drones gehackt en deze dreigt de wereld te vernietigen. Werk nauw samen met je teamleden en los puzzels op in de kamer om de drone te vernietigen. Lukt het jou om de controle terug te krijgen, nieuwe software te downloaden en de wereld te redden in 10 minuten?

Onze partners