#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

15 t/m 18 juni
12:00 – 20:00 uur
Klokgebouw Eindhoven
Gratis toegang

Registreren niet nodig

Doelgroep iedereen Contact m.dewit@brainportdevelopment.nl

Central Area

Dit was de Central Area van Dutch Technology Festival 2022!

Tussen 15 en 18 juni 2022 stond technologie volop in de schijnwerpers op één centrale locatie: het Klokgebouw Eindhoven. In de Central Area stapte je in de wereld van technologie. Hier maakte je een TikTok-movie met je beste vrienden, was er alle ruimte om te leren over hoe technologie bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken en maakte je kennis met high tech-bedrijven uit de regio.

In deze area stonden diverse experiences, workshops en techtalks op het bomvolle programma. Hieronder vind je alle activiteiten van de editie in 2022:

Monument for Memory door Bram de Groot

Moderne technologie gaat nooit echt lang mee. Computers sterven na ongeveer vijf tot zeven jaar gebruik, mobiele telefoons nog sneller. Ook worden we dagelijks geconfronteerd met talloze software-updates. Daardoor zijn bepaalde programma’s en services snel verouderd. De allereerste technologie die de mensheid onder de knie heeft, is het creëren van vuur. Een technologie die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, enkele millennia na de ontdekking ervan. Om me af te vragen of moderne computers de taak aankunnen om meerdere eeuwen te leven, bouw ik een installatie waar een machine zichzelf door vuur kan voeden en waar de machine op zijn beurt het vuur voedt. Een eindeloze lus creëren. Eternal Fire is een conversatie-opwekkend project dat fungeert als een metafoor voor de lange moeilijke relatie die mensen hebben gehad met technologie. De ontdekking van vuur is het punt waar deze moeilijke relatie begint. Deze installatie roept kritische vragen op over langetermijndenken, de ethiek van automatisering, energieverbruik en de absurde menselijke rol in technologische ontwikkelingen.

Dutch Top Games

Speel op woensdag en donderdag hier je favoriete Nederlandse Game!

We kennen allemaal de veel gespeelde games als Fortnite, Minecraft en Call of Duty van grote internationale game bedrijven. Wist je dat ook de Nederlandse gameindustrie groeit met indrukwekkende games en dito cijfers? De bekendste is natuurlijk Guerrilla (met de Horizon- en Killzone series). Maar er zijn veel meer toffe games van Nederlandse makers. 

De game curatoren van Night of the Nerds hebben voor Dutch Tech Fest een speciale selectie gemaakt van de allernieuwste en tofste Dutch Top Games. Je kunt zespelen bij Night of the Nerds en Mission Tech: Falconeer Warrior edition, Arid, Unexplored 2, Next Space Rebels, Pine, Cats CaféManager.
 
Op zaterdag speel je hier een game van jonge game ontwikkelaars van de TU Eindhoven, TU/e Game Dev. 

Virtuele rit

DAF Trucks heeft de DAF Virtual Experience. Dit is een levensechte, interactieve online omgeving die niet onder doet voor zijn fysieke equivalent: het DAF Experience Center in Eindhoven. Het biedt shows, presentaties, video’s en een live chat. Bezoekers kunnen zich zelfs aanmelden voor een virtuele rit met de nieuwe generatie XG en XG⁺.
Een bezoek aan het virtuele DAF Museum, is ook mogelijk.

Wereldkampioen voetbalrobots

Voor 2050 winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal met voetbalrobots? Ouderen helpen langer thuis te blijven wonen of verpleegkundigen ondersteunen in ziekenhuizen? Dat is doel van Tech United. Tech United is een multidisciplineair team dat jaarlijks meedoet aan de wereldkampioenschappen Robocup met voetbalrobots, maar ook met een zorgrobot genaamd HERO.

Onze voetbalrobots voetballen geheel autonoom en hebben al meerdere wereldkampioenschappen gewonnen. Veel van de kennis die we opdoen in de robotvoetbalcompetitie kunnen we vrijwel direct toepassen op onze zorgrobot, wat ons ook de huidige titel wereldkampioen heeft opgeleverd. Op 15 en 16 juni zie je de robots live in actie!

Intuberen in een virtuele omgeving! Kan dat?

Je gaat ervaren hoe het is om op de operatiekamer bij een patiënt een beademingsbuis in te brengen.
Hierbij staat voorop het stappenplan op een juiste manier te volgen en de vraag is of jij dat voor elkaar krijgt. Jouw ervaring kan aansluitend worden opgenomen in een podcast.

Radiologie van de toekomst

Op 17 en 18 juni laat Philips ‘Radiology Vision’ zien hoe ze het potentieel verkent van adaptieve intelligentie en datawetenschap om de ervaring van ziekenhuispersoneel en patiënt te verbeteren en tegelijkertijd betere klinische resultaten te leveren en de efficiëntie binnen de radiologie te optimaliseren.

Kom middels VR ervaren hoe patiënten worden begeleid – zodat ze geïnformeerd, goed gepositioneerd en ontspannen zijn – wat de ervaring en de diagnostische kwaliteit ten goede komt.

ClarifEye Augmented Reality Surgical Navigation

Op 15 en 16 juni kun je je verwonderen over deze experience van Phillips. Kun je iemand opereren via een héél klein gaatje? Ja zeker! Het heet minimaal invasief opereren en chirurgen maken er steeds meer gebruik van, zelfs voor een rugoperatie! Heel veel mensen hebben last van rugproblemen en soms is de enige oplossing een operatie.

Een chirurg plaatst dan schroeven in de rugwervels om de rug te stabiliseren. Dat moet nauwkeurig gebeuren, want zit de schroef een millimeter verkeerd, dan kan dat leiden tot problemen. Met ClarifEye Augmented Reality Surgical Navigation helpt Philips de chirurg om de schroeven nauwkeurig te plaatsen. Het werkt net als navigatie in de auto, maar dan voor operaties. Via ClarifEye ziet de chirurg in 1 beeld niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van een patiënt. Zo kan er in de wervel een schroef geplaatst worden, en dat door een héél klein gaatje in de huid! Kom jij uitproberen hoe goed jij kan navigeren?

Technology meets Arts | Square World door Wessel Boscher

Het project begon met de fascinatie voor de vorm van de silicium wafer, een ronde schijf halfgeleidermateriaal die de Nijmeegse chipproducent NXP als basis gebruikt voor het produceren van rechthoekige microchips. Wanneer je kijkt naar je smartphone – de microchip, het productieproces en het ontwerp van je telefoon – blijft de rechthoekige vorm steeds maar terugkomen op verschillende schalen. We kijken zelfs constant naar rechthoekige pixels wanneer we op ons scherm van onze telefoon kijken. De verticale film, die zich van atomaire naar de globale schaal verplaatst, vertelt het verhaal van onze neiging om alles maar rechthoekig te willen maken. De muziek is gecomponeerd door Davin Mosterd die zich heeft laten leiden door de ronde en vierkante thema’s die in de film terug komen.

Een knallende VR beleving

Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om een levende kanonskogel te zijn? Heb je niet perse vaste grond onder je voeten nodig en schiet je jezelf liever door de lucht dan je wortel schiet op de bank?

Studenten van SintLucas hebben op DeStudio een VR game ontwikkeld waarin dit allemaal mogelijk is. Je kruipt in de loop van een groot kanon, richt het kanon op het doel, doet een schietgebedje en je vuurt jezelf af in de hoop midden in je doel te landen. De game is volledig op DeStudio ontwikkeld, van het concept en de prototypes tot en met de uitvoering.

DeStudio is een ontwerpbureau waar ieder half jaar vijftien stagiaires van SintLucas aan het roer staan. Een studio die gevormd wordt door de grote diversiteit aan studenten én haar projecten. Waar vormgegeven wordt in de breedste zin van het woord; van grafische projecten, tot het ontwerpen van games, tot productontwerp… Waar jonge professionals de ruimte krijgen om vorm te geven aan hun toekomst en waar ze opgeleid worden tot de sociale, culturele en duurzame ondernemers van morgen.

“Ranger; een rijdend robotplatform”

Het configureerbare rijdende robotplatform – de Avular ranger – kan binnen enkele weken zelfstandige mobiele robottoepassingen creëren. Hierdoor kan hij ingezet worden voor ruw buitenterrein, vlak buitenterrein of binnenruimtes die veel wendbaarheid nodig hebben.
De robot zit vol met sensoren en kan op veel plekken worden ingezet: laat de robot planten en gewassen inspecteren in de agrarische markt of laat hem zelfstandig materialen van A naar B in de fabriek verplaatsen. De toepassingen zijn grenzeloos!

Robothond Spot

Robothond Spot tilt inspectie naar een hoger niveau. Ontworpen om te gaan waar andere robots niet kunnen komen en om een groot aantal taken uit te voeren, kan de viervoetige robot worden gebruikt om inspecties te automatiseren, afgelegen of gevaarlijke omgevingen te bewaken en te inspecteren. Robothond Spot is uitgerust met een akoestische camera (Fluke SV600) waarmee je op afstand gaslekken kunt opsporen en visualiseren in fabrieken, luchthavens of op andere plekken. De robot kan op afstand op missie worden gestuurd, zodat er – net zoals bij drones – kan worden meegekeken. Deze robothond is ontworpen door Boston Dynamics. Mag Spot ook even aan jou snuffelen in de Central Area? Sorama laat Spot zijn kunstjes vertonen op de ‘dogwalk’!

Meat the Future: ijskar van Bistro in Vitro

IJs met een vleessmaak: durf jij? De Bistro In Vitro-ijskar is tijdens Dutch Technology Festival dé ontmoetingsplek om het gesprek aan te gaan over de toekomst van het eten van vlees. De ijskar maakt onderdeel uit van het fictieve restaurant Bistro In Vitro dat in 2030 haar deuren zal openen. In de ijskar kunnen de bezoekers kennis maken met mogelijke gerechten die kweekvlees-technologie ons brengt.

Als voorproefje op de opening van kweekvleesrestaurant Bistro In Vitro kunnen festivalgangers tijdens Dutch Technology Festival zes smaken vleesijs proeven. Daarnaast kunnen zij kiezen welke speculatieve kweekvlees voor- en hoofdgerechten zij willen bestellen in 2030. De ijskar is onderdeel van de grotere expositie Meat the Future.

RGB Together

Alle kleuren van de regenboog maak je zelf, met RGB Together!

Al die kleuren die je elke dag op schermen ziet, zijn simpelweg opgebouwd uit R, G en B: Red, Green en Blue. Hoe kun je je lichaam gebruiken als instrument om de meest complexe kleuren te creëren? Het draait uiteindelijk allemaal maar om die paar pixels als ingrediënten, maar toch is het moeilijker dan je denkt!

Met de installatie RGB Together ervaar je –  door een spel te spelen –  hoe het is om digitaal kleuren te mixen!

In het Licht van Vincent

Het Van Gogh Museum onderzoekt samen met ASML hoe de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh behouden kunnen worden voor de toekomst. De Vakkanjers hielpen dit jaar een handje door met behulp van de schilderijen van Vincent een 360 graden panorama te creëren. Iedere school heeft een stukje van het panorama gemaakt en de beste stukjes zie je hier op het festival. Welke school vind jij het beste? Laat je verrassen en breng je stem uit!

Resonance of Play

Een set van zelfgemaakte elektronische instrumenten met verschillende vormen en geluiden, dat is Resonance of Play. Het is een uitnodiging aan jou om muziek te maken. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig door het inpluggen van je smartphone en intuïtief te swipen op de maat van de web-based design synthesizer van Resonance of Play. Ook moet je uitvinden welk muziekinstrument je bespeelt. Ga lekker experimenteren en maak in interactie met elkaar verrassende composities.

Door de lens van een microscoop door Michelle Feelders

NXP maakt microchips die zo klein zijn dat je ze met het blote oog vrijwel niet kan zien. Deze chips zitten in je telefoon, maar ook in auto’s om te zorgen dat die piept op het moment dat je achteruitrijdt. Wist je dat de schaal van een microchip zo klein is dat er niet eens kleur bestaat? Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe een microchip er van dichtbij uit ziet. 
 
Als vormgever laat Michelle Feelders je zien hoe betoverend een chip eruitziet op microscopisch schaal. Verbindingen in een chip worden gemaakt op verschillende hoogtes en hebben daardoor ook verschillende functies. Als je inzoomt op een chip wordt er een heel landschap onthuld net als een stad. Michelle wil jullie laten zien hoe het is om door het landschap van een chip te dwalen met een surrealistische blik. 

TikTok-room

#techtok, #dancetok of #culturetok? Maak samen met je vrienden de tofste Insta- & TikTok-video’s in onze TikTok-room. Stap in de TikTok-experience van #DutchTechFest!

Marblelous Tech

Marblelous Tech brengt de traditionele knikkerbaan terug! Bouw waanzinnige tracks waar én hoe je maar wilt. Door het open systeem is het mogelijk om allerlei andere voorwerpen makkelijk in jouw knikkerbaan te integreren. Voor de echte tech-lovers hebben we 7 plug & play “smart tricks” die jouw knikkerbanen naar een hoger niveau tillen. Teleporters bestaan alleen in sci-fi films, right? Nou, dan hebben wij een verrassing voor je ;-)!

Wij hebben een supergave knikkerbaan gebouwd in de Central Area: deze ‘slimme’ baan kun je direct met je smartphone bedienen. Kom langs en maak kans op een van de eerste Marblelous kits (binnenkort in Nederland beschikbaar)!

Wegwijs in het Klokgebouw met Beacons

Indoor navigatie: hoe pak je dat aan? Stel, je werkt in een héle grote winkel en bent zo snel mogelijk op zoek naar een product, een collega of een klant. Óf een klant wil zo snel mogelijk een product vinden? Hoe vind of wijs je de weg? Beacons bieden de oplossing om ‘indoor-wayfinding’ mogelijk te maken voor klanten of bezoekers van een winkel, beurs of event. Probeer het uit in onze Central Area! Mogelijk gemaakt door In-Terest.

Hypar

Voor de editie van Dutch Technology Festival dit jaar heeft het team samen met de organisatie een bijzondere installatie gemaakt. De lichtinstallatie is gemaakt met het logo en de huisstijl van het festival in gedachten, met als doel bezoekers een unieke lichtervaring te bieden tijdens hun bezoek. Bezoekers worden dan ook uitgenodigd om dicht bij de installatie te lopen en te genieten van de immersive experience.

Smart Servant

Een cola of biertje geserveerd door een robot? YES! Robots zijn ideale ‘medewerkers’ voor cruciale, repeterende taken in de horeca, ziekenhuizen, zorginstellingen en kantoren. Deze ‘Smart Servant’ komt in actie tijdens #DutchTechFest!

Mobile high tech escape room

Sioux brengt high-tech tot leven, met deze high-tech escape room! In deze escape room is één van de Sioux drones gehackt en deze dreigt de wereld te vernietigen. Werk nauw samen met je teamleden en los puzzels op in de kamer om de drone te vernietigen. Lukt het jou om de controle terug te krijgen, nieuwe software te downloaden en de wereld te redden in 10 minuten?

Onze partners