#DutchTechFest
#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

8 juni 2022

Cootjans: Brainportregio kan groeien als kool, maar tekort aan arbeidskrachten en woningen zijn zorgwekkend

Marc Cootjans, directeur van coöperatieve Rabobank in regio Oost-Brabant, ziet enorme potentie voor de groei van de Brainportregio. Technologie is immers waar de regio bij uitstek goed in is, en (high) tech is nodig voor alle transities.

“Kijk naar de energietransitie: zonneparken, windmolens, elektrische auto’s. Allemaal oplossingen van technische aard. We kunnen groeien als kool. ASML is al lange tijd uitverkocht. Maar, er zijn een aantal problemen. Kunnen we de mensen vinden die het werk doen? En, kunnen die mensen ergens wonen?”

Arbeidstekort
Cootjans merkt dat bedrijven steeds meer last hebben van het tekort aan vakmensen en kenniswerkers en dat het groei belemmert. “Het maakt niet uit waar je kijkt, overal is een tekort. In de bouw, de zorg, de techniek. In onze regio worden de producten niet alleen bedacht, maar ook gemaakt. Het is heel moeilijk om vakmensen te vinden. Die ontwikkeling is al een paar jaar gaande. En het wordt steeds erger.”

Dutch Technology Festival
De rol van Rabobank bij een oplossing voor het tekort op de arbeidsmarkt is beperkt, aldus de bankdirecteur. Om toch een bijdrage te leveren is de bank al jaren hoofdsponsor van het Dutch Technology Festival. Het doel van dit evenement is om jongeren warm te laten lopen voor een toekomst bij een van de vele hightechbedrijven die Nederland rijk is. “De noodzaak van een evenement als dit is alleen maar toegenomen. We hopen op veel belangstelling nu het event na twee jaar weer live kan plaatsvinden.”

Woningtekort
Wat betreft het woningtekort ligt er volgens Cootjans een grotere rol weggelegd voor zijn bank. Hij maakt zich er grote zorgen over. “Het begint een enorm knelpunt te worden voor de groei van de regio. Alleen al voor ASML zijn er tienduizenden woningen nodig, omdat zij heel veel nieuwe mensen nodig hebben. En elke baan bij ASML betekent 2,5 baan bij toeleveranciers. Daar moet je het huidige woningtekort dan nog bij optellen. Samen met het stimuleren van start- en scale-ups, is deze problematiek op de woningmarkt onze grootste prioriteit.”

Zo werd er een ‘Banking for Brainport’ agenda opgesteld waarmee de Rabobank de afgelopen jaren honderden miljoenen meer in de regio investeerde dan ze normaal al deed. Een deel van dit geld ging naar woningbouwprojecten.

Start- en scale-ups
Daarnaast kregen ook innovatieve start- en scale-ups financiële ondersteuning. Dergelijke innovatieve bedrijven vragen om een andere manier van bankieren, omdat het risico vaak hoog is. Zo is er de Rabo Innovatielening. Dit instrument is bedoeld voor innovatieve bedrijven die (nog) niet in aanmerking komen voor een gangbare lening omdat er nog geen bewezen resultaten of cashflow zijn. “Het gaat om leningen tot 150.000 euro. Dat is veel geld voor kleine bedrijven. Vaak doen we dit samen met de ondernemer zelf, de overheid, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de TU/e.” Ook heeft de bank speciale teams die start- en scale-ups advies kunnen geven en hun netwerk kunnen inschakelen. Na de startfase met de Rabo Innovatielening gaat het dan vaak om financieringen van miljoenen.

Dat de Brainportregio zo innovatief is, maakt dat Cootjans zijn functie als directeur van Rabobank als “hoofdprijs voor elke bankier” omschrijft. “Het gaat van kleine start-ups met een hoog Willie Wortel-gehalte tot een gigantisch bedrijf als ASML en alles daartussenin. Dat vind ik geweldig.”

Onze partners