zaterdag 8 juni 2024 #HTOR
#HTOR
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

30 juni 2021

DTW Talk: Top 3 technologieën van de toekomst

Van Deep Fakes tot aan slimme reiniging: bij de Dutch Technology Week ontbrak het niet aan futurisme. In dit artikel een drietal vernieuwende, veelbelovende technologieën die voorbij kwamen tijdens de DTW.

1. Deep Fakes en AI 
De een vindt ze doodeng, de ander vind ze helemaal het einde: deepfakes. Dik van Genuchten maakt onderdeel uit van de groep Serpentine AI, een groep enthousiaste studenten die meer wilden weten over AI. Ze maken onder andere software robots die het competitieve spel Rocket League kunnen spelen. Ook ontwikkelden ze een opstelling om met deep fakes te spelen.
Van Genuchten nam de opstelling mee het podium op van DTW: Er werd ter plekke een deep fake gecreëerd van presentator Bart Brouwers. We moeten uitkijken, zegt Van Genuchten, “want soms gebeurt er iets tegen je wil in door middel van deep fakes.” De student demonstreert ook het gevaar op het podium en vraagt aan Brouwers: “Jij zou vandaag de lunch betalen, toch?” vervolgens knikt de deep fake van Brouwers enthousiast ja. Deze DTW Talk is terug te kijken op het DTW YouTube kanaal.

2. Future Photonics 
Fotonica: het wordt vaak beloofd een miljardenindustrie te worden. Vooral de ontwikkeling van de fotonische chip staat niet stil. Bij fotonische chips vindt de informatieoverdracht niet plaats via elektronische schakelingen, maar via laserlicht. Dat gebeurt op lichtsnelheid. Johan Feenstra van Smart Photonics was 4 juni te gast bij de DTW en legt uit hoe snel de ontwikkelingen gaan. “Toen ik ooit begon met onderzoek doen had ik een enorme optische tafel voor me staan met een hoop spiegels erop. De tafel was denk ik 3 meter bij 3 meter. Ik doe nu nog steeds onderzoek, maar nu kan ik hetzelfde, en zelfs meer, op een oppervlakte van een millimeter bij een millimeter.”
Dat de fotonica zich zo snel ontwikkelt wil overigens niet zeggen dat de reguliere chip in de nabije toekomst vervangen wordt door een fotonische chip. “Nee, je hebt het echt over een ander soort functies. Je hebt bijvoorbeeld een heel veel CPU-kracht nodig voor de laserchip, dus regulier gebruik ervan is nog heel ver weg.” Kijk hier het gesprek tussen Johan Feenstra (Smart Photonics) en Daan Kersten (PhotonFirst) terug.

3. 3D metaalprinten voor betere luchtzuivering 
Brainport Industries heeft zich gestort op het 3D-printen van metaal: een productieproces waarbij metaalpoeder door lasers wordt gesmolten tot een massief product. K3D biedt bedrijven laagdrempelige toegang tot dit proces in hun Printing Technology Centers. Addcat gebruikt deze service en het bedrijf ontwikkelde een slimme luchtzuiveringsoplossing. Dit is mogelijk door de kracht van katalyse te combineren met metaal 3D geprinte structuren.
“We wilden de volgende generatie luchtzuivering bedenken”, zegt Gerald van Santen van Addcat. ” Nederland is een dichtbevolkt land met veel veehouderijen en mestverwerkers. In dichtbevolkte gebieden is er een wens op de stank te reduceren. Door middel van de 3D-geprinte structuren is het mogelijk om elk ontwerp te realiseren.”
Addcat is nu bezig met de opschaling. “We hebben ons eerst vooral gericht op kleinere zuiveringen maar zijn nu met grotere prototypes bezig.” Aan het einde van het jaar wil het bedrijf een goedwerkend, op schaal gemaakt product neerzetten die kan worden ingezet in de agrarische sector en in de industrie. Terugkijken van de DTW Talk 3D metaalprinten kan hier.

Naast bovenstaande veelbelovende technologieën, kwamen er nog veel meer aan bod tijdens de DTW, waaronder een nieuwe technologie rondom contamination control, en een manier om analytische instrumenten te verbinden met de cloud. Alle DTW Talks zijn terug te zien op het DTW YouTube kanaal.

Onze partners