#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

Woensdag 15 juni
10:00 – 17:00 uur
Klokgebouw Eindhoven + andere locaties op STRIJP-S
Gratis voor scholieren & mbo’ers na registratie met en toepassing van promotiecode ‘scholen’
Aanmelden

Doelgroep 14 – 18 jaar Contact mirly@futurebites.nl

Night of the Nerds

Op woensdag 15 juni vond er een live-editie plaats van Night of the Nerds. Men liet zich onderdompelen in de wereld van technologie, innovatie en creativiteit.

Er was een bomvol programma samengesteld voor tech liefhebbers. Er waren experiences, workshops, techtalks en een Night of the Nerds-quiz. Je leerde muziek programmeren, je testte en speelde nieuwe games en je kon al je vragen stellen aan het University Racing Team die een eigen raceauto hebben gebouwd.

Dit jaar was Night of the Nerds op meerdere locaties op én rond Strijp te vinden: het Klokgebouw, MU, Fontys Innovation Lab, POPEI en VR Centre Enversed.

Hieronder het programma van de editie in 2022:

MU Workshop OURSPACE

Ourspace is een digitaal spel/experience waarin je op een speelse manier je online identiteit onderzoekt en live ervaart. Een eigenzinnig sociaal experiment en performance die de deelnemers en hun lichaam choreografeert met behulp van een artificiële chatbot op WhatsApp. De chatbot deelt verhalen en reageert met opdrachten die online sociale gedrag vertaalt in fysieke bewegingen. Zoals bijvoorbeeld ‘Als je denkt dat iemand er interessant uitziet, tik hem dan op de schouder’.

De app is ontwikkeld door dansplatform WhyNot, creative coder James Bryan Graves en technologie kunstenaar Klasien van de Zandschulp.

Technologie in de zorg

Technologie in de zorg is niet meer weg te denken. Wat te denken van mensen met een amputatie of wanneer een ledemaat het niet meer goed doet? Voor deze mensen worden hulpmiddelen ontwikkeld waarbij innovatieve technologie steeds belangrijker wordt. Zoals 3D printen, 3D scan technologie en technologie op de rand van de robotica.

Ontdek bij Night of the Nerds wat hier allemaal bij komt kijken. Ervaar hoe het is om met deze specifieke technologie te lopen of te werken. En heel bijzonder je kunt ook vragen stellen aan een ervaringsdeskundige!

WTFFF!?

Het web kent naast een mooie ook een donkere kant. Jaarlijks worden ruim 100.000 jongeren slachtoffer van online seksueel geweld. Denk aan sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). De drempel om hulp te vragen is hoog en slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte.

WTFFF!? stelt de ervaringsverhalen van vijf jongeren centraal die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. Hun aangrijpende verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een interactief artwork. Het platform geeft uitleg over (de gevolgen van) online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid (anoniem) een ervaring te delen.

WTFFF!? Is een project van Hack the Planet en Fonds Slachtofferhulp. Studenten van Sint Lucas en Fontys waren bij de start van dit project betrokken. Zij hebben digitale concepten ontwikkeld die naar hun idee jongeren aanspreken. Dit heeft geresulteerd in de keuze om de ervaringen van jongeren zèlf centraal te stellen bij WTFFF!?

Skills en technieken van een DJ

Welke vaardigheden en technieken beheerst een DJ? Zeker is dat hij/zij veel meer doet dan alleen maar nummers instarten! Pioneer DJ is bij Night of the Nerds en komt uitleg geven over de basisfuncties en skills van het DJ-en en de specialistische apparatuur. Ook komen er docenten van de ProDJ school die je praktische tips geven over het DJ vak.

Interesse? Check bij Night of the Nerds de Pioneer DJ booth en vraag de creatieve specialisten het hemd van het lijf. Of wat ook kan, neem je USB stick mee en kom de apparatuur lekker uit proberen.

The dark story – online speurtocht

Een groot deel van ons leven vindt online plaats. Dit laat sporen achter in data, heel veel data. Een deel van deze data is openbaar en kan gebruikt worden voor het oplossen van misdaden of als bron worden ingezet bij onderzoeksjournalistiek. Hoe werkt dit precies en wat komt er allemaal bij kijken?
Je leert in deze workshop verschillende onderzoekstechnieken die gebruik maken van openbare data. Een spannende online zoektocht die je een andere verdiepende kijk geeft op het internet.

Thema van de online speurtocht: de zogenoemde ‘dark stores‘, magazijnen met afgeplakte ruiten die meestal zijn gevestigd in het centrum van steden, van waaruit ‘flitsbezorgers‘ werken.

Workshop Cybercrime

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem onder jongeren in Nederland. De meesten zijn zich niet bewust van de risico’s, gevolgen en strafbaarheid van hun eigen online gedrag.
Framed is een mobiele game die een gewone schooldag verandert in een spannend interactief cybercrime avontuur. Een interactief verhaal waarin spelers worden uitgedaagd om een fictieve klasgenoot te ‘helpen’. De spelers worden geconfronteerd met hun eigen online gedrag en mogelijk de ernstige gevolgen hiervan. Het onderwerp wordt zo zeer persoonlijk en komt erg dichtbij.

Nieuwe serious game MikroLokaal

Microben: je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Ze zitten in je, op je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. En dat is 14.000 x aantal mensen op aarde. Ze zitten in je neus, oren, onder je oksels, in je ogen, je maag, mond, je buik, op je huid, onder je voeten, overal eigenlijk. En dat is maar goed ook. Ze beschermen je en helpen je gezond te blijven.

Wil jij meer weten hoe microben samenwerken om jouw (on)gezond te maken? Speel dan met de spiksplinternieuwe game MikroLokaal. In deze serious game werk je met elkaar samen om bacteriën te bevechten en microben te laten groeien. Speel je mee? Er is plek voor 8 spelers en het duurt ongeveer een kwartiertje.

MU Interactieve Tour

In MU neemt kunstenaar Jasper Griepink je mee in zijn feeëriek-futuristische wereld waarin technologie en natuur op een unieke manier samensmelten.
In deze interactieve tour gebruik je de wereld die Jasper Griepink in MU heeft geschapen om zelf te speculeren over mogelijke toekomstscenario’s.
Zet je smartphone uit en je Brainport aan: the only way to predict the future is to create it!

Generation XYZ, designen in AR

Een Augmented Reality-installatie waarbij je zelf aan de slag gaat als designer. Je leert om een object te bekijken als een designer en te analyseren waaruit het bestaat. Tegelijkertijd leer je hoe je met technologie als Augmented Reality (AR) digitale ontwerpen kan maken waarin je de verschillende ‘delen’ waaruit een object bestaat kan aanpassen. Zo maak je je eerste stappen in digital design én krijg je een kijkje in de code die er achter zit. Als een ware digital designer pas je het ‘DNA’ van de voorwerpen in AR aan.

VR Game Cupcake Wars

Cupcake Wars is een 1v1 VR shooter game over de strijd tussen twee vijandige bakkers. Mep, schiet en ontwijk gebak in deze verrukkelijke game. De speler die de tegenstander het meeste raakt is de winnaar! Kortom fun en lachen gieren brullen!

NFT – Evolution of ownership

The Evolution of ownership is een unieke blockchain kunstgalerie in het hart van Night of the Nerds. Het zal waardevolle stukken tonen van gerenommeerde kunstenaars in de eerste fase, en waardevolle niet-fungibele tokens (NFT’s) van veelbelovende kunstenaars in de tweede fase. Gepaard met alle informatie over eigenaarschap en de waarde van het kunststuk.

Je kunt ook eigenaar worden van een NFT in de derde fase. Hier staat een representatie van de Blockchain en kan je zelf als abstract kunststuk worden ingescand. Bij afloop krijg je een pamflet mee met de instructies om de NFT zelf te Minten.

Metaverse – Virtual Identity experience

In de Virtual Identity experience krijg je als bezoeker van Night of the Nerds de kans om je metaverse avatar te ontmoeten. Wanneer je de AR filter uitgeprobeerd hebt, nodigen we je uit om de metaverse te betreden. In de ervaring kun je ontdekken hoe je er mogelijk uit kunt zien in de door Greenhouse gecreëerde virtuele werelden. Om ervoor te zorgen dat je deze ervaring niet vergeten, zullen we je een ansichtkaart met je foto cadeau doen.

Jouw Energie van Morgen

Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie! In de Jouw Energie van Morgen truck word je uitgedaagd om mee te denken over bruikbare oplossingen voor de energie van morgen.

De Jouw Energie van Morgen truck is een project van De Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra en Gasunie.

TechTalks: verdieping & eyeopeners

TechTalks zijn minicolleges van een kwartier van super pro’s over actuele Techthema’s. Dan snap je nog beter hoe groot de impact van tech in de wereld is. Er zijn twee rondes en in elke ronde worden twee Techthema’s belicht.

13.30 TechTalks ronde 1
Wat je moet weten over HACKEN – Barry van Kampen, ethisch hacker bij Team High Tech Crime, Nationale Politie
Grote vraagstukken oplossen met TECH – Johan Huijkman, Accessibility Engineer Q42 / Hack the Planet

14.30 TechTalks ronde 2
Hoe trap ik niet in nepnieuws – Anne Lisa Giesen, datajournalist ANP
Digitale detectives en Open Source Intelligence – Heinze Havinga, New media multitasker & docent-onderzoeker hogeschool Saxion

Secret Shuffle – dans game

Secret Shuffle is een party game met koptelefoons. Elke speler speelt met een eigen telefoon. Via een koptelefoon/oortjes horen zij muziek en al dansend moeten zij de andere speler(s) zien te vinden die op hetzelfde liedje dansen. Het spel kan gespeeld worden met 5 tot 60 spelers. De game heeft verschillende game modes, waaronder Pairs, Groups, Split en Fakers. In Pairs moeten twee spelers die hetzelfde nummer horen elkaar zien te vinden. In Split krijgt de helft van de spelers hetzelfde nummer met als doel dat spelers die hetzelfde liedje horen bij elkaar komen. In Fakers hoort iedereen hetzelfde nummer, behalve een paar spelers; zij horen helemaal niets, maar moeten het toch op een dansen zetten om niet ontdekt te worden.

Lasrobot en 3D-puzzel

Zet de lasrobot van VDL voor jou aan het werk! Heb jij ruimtelijk inzicht? Puzzel een kleine bal door zes metalen onderdelen in elkaarte zetten. Plaats de bal vervolgens in de mal, zodat de lasrobot aan de slag kan. Het resultaat: een stevige en onverwoestbare bal! Hoe gaaf is dat? De onderdelen zijn speciaal bij VDL op een 3D buizenlaser gesneden.

Scheikunde leren met de ChemiKami game

Word een expert in scheikunde met dit ChemiKami kaartspel! De game is bedacht door Tengjia Zuo, (Student Industrial Design | TU Eindhoven). In dit kaartspel leer je chemische elementen uit je hoofd door het gebruik van Augmented Reality (AR). Gebruik je mobiel en de elementen worden vertaald in fantasierijke en aansprekende avatars.

Muziekrobot game: Robo Maestro

Helemaal weg van muziekgames? Met Robo Maestro ervaar je een hele nieuwe manier van muziek maken. De Artificial Intelligence (AI)-technologie componeert de muziek op basis van de opdrachten die jij Robo Maestro geeft. Maak eindeloos veel muziek, neem liedjes op en deel deze met je vrienden. Jij bent de componist!

Yokufa: the party game

Yofuka is een gezelschapsduel voor 2 tot 4 spelers. Samen vecht je het uit in arena’s met als doel het leven van jouw rivaal uit te putten. Spelers kunnen hun eigen combinatie maken uit de 9 vaardigheden. De game speelt zich af in een fictief land, geïnspireerd op verschillende echte stamculturen. Yokufa is ontworpen door HBO-studenten Joey Vogelzangs, Joe Hooijmaijers en Max van Diepen. Ben jij klaar om je tegenstanders te verslaan?

De ASML breinbreker: Circuit Maze Game

De Circuit Maze game is een uitdagend spel waarmee je inzicht krijgt in de werking van stroomkringen. Lukt het je om in deze challenge een echte stroomkring te bouwen en de LED-bakens te laten branden?

De ASML breinbreker: Laser Maze Game

Beschik jij over een dosis gezond verstand én heb je interesse in wetenschap? Kom dan de Laser Maze Game spelen en navigeer de laser door het spiegellabyrint. Bij dit spel is het de bedoeling de verschillende speelstukken zo op het spelbord te plaatsen, dat de laserstraal de spiegel raakt en het doel rood laat oplichten. In vier verschillende spelniveaus word je uitgedaagd om deze breinbreker te overwinnen.

Creative Coding met Timo Hoogland

Timo Hoogland is Creative Coder. Hij heeft voor zijn passies muziek en technologie de perfecte combinatie gevonden. Als artiest onder de naam _T.MO_code and sound alchemist laat Timo zien hoe gaaf het is om muziek te programmeren en hoe je zelf kunt leren om muziek te coderen. Hij geeft je praktische tips en je kunt al je vragen stellen!

Grafische 'Short Stories' met AR

Met Augmented Reality (AR) wordt iets extra’s aan een beeld toegevoegd. Jimi Eichhorn (student St Joost) ontwierp grafische illustraties waar een extra verhaal – door middel van een animatie of gedicht – wordt toegevoegd. Samen met de AR-app Eye Jack worden deze creaties aan jou getoond. Dit geeft zijn werk nog meer betekenis en toont een kijkje in de wereld van AR.

De nieuwste games testen in het UX Lab

Ben jij een liefhebber van games? Kom dan naar het UX Lab en ga aan de slag met de nieuwste games die zijn ontwikkeld door game-studenten van de Interaction Design-opleiding van Fontys. Zij hebben een breed scala aan games geproduceerd voor je smartphone, met een virtal reality bril of met Augmented Reality. Tijdens het spelen is jouw feedback zeer waardevol!

Ontmoet het FTC Team The Encrypted Gentlemen

Tijdens de First Tech Challenge (FTC) strijden diverse middelbare scholieren in een wereldwijde robotcompetitie. Het FTC-Team The Encrypted Gentlemen van het Sondervick College uit Veldhoven is met hun ontworpen robot Nederlands kampioen geworden. Bij Night of the Nerds zijn ze aanwezig om hun elektrische creatie te laten zien.

Programmeer jouw eigen transportband

Jaarlijks reizen er meer dan 23 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens. Het transport van alle bagage is hierbij vanzelfsprekend zeer belangrijk. Het sorteren van deze bagage is volledig PLC gestuurd. Tijdens deze workshop leer jij – in samenwerking met marktleider Vanderlande – wat er allemaal bij dit systeem komt kijken en krijg jij de opdracht om een eigen transportband te programmeren.

Bekijk URE’s high-tech autonome race-auto

Elk jaar ontwerpt het studententeam University Racing Eindhoven (URE), in samenwerking met partners, een innovatie elektrische, autonome race-auto. Met dit racemonster neemt het team van Technische Universiteit deel aan grootste internationale ontwerpcompetitie voor studenten. Het racemonster en de deelnemers uit het studententeam zijn dit jaar live aanwezig tijdens Night of the Nerds. Kom de auto bekijken & kom meer te weten over het team achter dit innovatieve project.

Maak je eigen elektronische beats met Ableton Live

Benieuwd hoe je elektronische beats kunt maken? In samenwerking met de Creative Tech Academy krijg jij de kans om via deze workshop kennis te maken met de Ableton Push controller. Via deze software werk je met instrumenten en zelfgemaakte sounds voorzien van effecten: je kunt deze ook opnemen en aanpassen. Kruip in de huid van een echte producer en maak je eigen muziek!

Red de aarde in de Hightech Escape Room

Bereid je voor op de escape room van je leven! In deze Engelstalige escape room van SIOUX moet jij, samen met jouw overige teamleden, een gehackte drone zien te stoppen. Maak gebruik van de touchscreenschermen, joysticks, een patchkast en een VR-bril en overmeester de drone. Zorg dat jullie de wereld redden, maar let op: je hebt hier maar 10 minuten de tijd voor!

De omgekeerde wereld met ASML

Spiegels en lenzen zijn een belangrijke basis voor de machine die ASML maakt. Met deze Upside-Down glasses ga jij de uitdaging aan! Probeer allerlei opdrachten te voltooien tijdens het dragen van deze bril. Schrijf je eigen naam, ontwijk hindernissen die op jouw pad komen en schenk water in een glas op een hele andere manier dan je gewend bent. Niets is wat het lijkt: maak je klaar voor de challenge!

Dory: het hybride samenwerkingsspel

In dit samenwerkingsspel moeten je met andere spelers communiceren, krijg je verschillende vragen voorgelegd en is het de taak om een dolfijn veilig door de vervuilde oceaan te sturen naar een gezond natuurreservaat. Dankzij Dory wordt je inzicht vergroot op het gebied van oceaanvervuiling en worden je gameskills op de proef gesteld.

Muziek programmeren in codetaal met Sonic Pi

Het maken van muziek was nog nooit zo uitdagend. Met Sonic Pi programmeer je namelijk beats en sounds, verander je instrumenten en voeg je subtiele effecten toe aan je creaties. Op basis van code bouw je stap voor stap een complete track.

Bouw je eigen raket: Next Space Rebels game

Nederlandse kunstenaar Floris Kaayk is de grondlegger van dit nieuwe spectaculaire ruimtespel. Samen met hackersgroep Next Space Rebels – die de wereld oproept om zelf raketten te bouwen – werk je aan een vooruitstrevend doel: de reis naar internetvrijheid.

Programmeer jouw eigen 3D-game

Show your (game)skills: maak je eigen 3D-Game. In samenwerking met Fontys Eindhoven zet je tijdens deze workshop de basis van een Unity 3D game in elkaar. Ontwerp, personaliseer en creëer jouw ultieme game. Ga voor een spannend en uitdagend avontuur!

Onze partners