#DutchTechFest
#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

27 mei 2021

Rabobank bindt zich aan Brainport als nooit tevoren

Het is de Rabobank menens wat betreft Brainport. Dit gebied in Zuidoost-Brabant is misschien wel de belangrijkste regio in Europa als het gaat om innovatieve hightech.

Brainport, de concentratie van de high techmaakindustrie in Zuidoost-Brabant, groeit als nooit tevoren. Een van de partijen die de groei faciliteert is Rabobank. Deze coöperatieve bank pompt de komende twee jaar zo’n 700 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van de Brainportregio. Het afgelopen jaar heeft Rabobank al 300 miljoen uitgegeven om start-ups, scale-ups en andere innovatieve projecten te ondersteunen. Dat geld komt boven op reguliere vormen van financiering.

Focus op innovatie
“Brainport is een uitermate belangrijke regio in Europa,” zegt Marc Cootjans, directeur coöperatieve Rabobank. “De regio is sterk op tal van vlakken, zoals automotive, chips en medische technologie.” Zo is de chipcluster rond ASML en NXP een uiterst belangrijke speler in de wereld. De automotive sector maakt een renaissance door. Initiatieven zoals Lightyear (zonne-auto) en PAL-V (vliegende auto) worden internationaal met argusogen bekeken.

Rabobank is al lange tijd een actieve partner in het promoten van innovatie, omdat de bank een bijdrage wil leveren aan het welzijn en de welvaart van de regio, en trouwens van heel Nederland. Dat doel wordt met name door innovatie bereikt. De focus op innovatie en high tech is ook een reden dat Rabobank actief de Dutch Technology Week ondersteunt.

Tijdens deze dagen worden onder andere jongeren warm gemaakt voor een toekomst bij een van de honderden hightechbedrijven die ons land telt. Het vinden van voldoende vakmensen en kenniswerkers is een van de grootste uitdagingen voor de Brainport-regio.

Coöperatieve bank
De bank heeft speciale startup teams die geheel en al gericht zijn om start-ups en scale-ups bij te staan. “Onze rol is drieledig,” zegt Cootjans. “We zijn natuurlijk de financiële partner, maar we zijn ook sterk in het geven van advies. Bovendien hebben we een sterk netwerk en kunnen we klanten wederzijds met elkaar in contact brengen. Juist wegens onze grote ervaring kunnen we starters en ondernemers die verder zijn in hun groeitraject helpen en ook behoeden voor fouten.” De bank kan bijvoorbeeld een onderneming in robotica, die actief is in een industriële omgeving, in contact brengen met de agrarische wereld.

Als coöperatieve bank is Rabobank sterk verankerd in de samenleving – dat is een historisch gegeven. De bank probeert ondernemers aan elkaar te binden. Dat is niet zomaar een verkooppraatje, zoals blijkt uit de bijeenkomsten die Rabobank organiseert onder de naam Money Meets Ideas. De naam zegt het eigenlijk al: Rabobank brengt haar vermogende klanten in contact met beginnende ondernemers met een idee voor een product of dienst. “De ondernemers, die we vooraf streng selecteren, presenteren hun idee voor 50 tot 100 investeerders.

Innovatielening
Het is voor onze vermogende klanten interessant, en niet alleen omdat investeren momenteel in de meeste gevallen een betere optie is dan sparen. Veel van de investeerders zijn zelf ondernemers (geweest) en vinden het mooi om anderen op weg te helpen. De afgelopen jaren zijn op deze manier zo’n 25 ondernemingen gestart.” In veel gevallen helpt de bank de start-up die uit zo’n Money Meets Ideas-ontmoeting is ontstaan, mee te financieren. Het risicodragende deel wordt immers door de investeerder en de startende ondernemer al gedragen

Dat wil niet zeggen dat Rabobank geen risico’s neemt. Zo bestaat al jaren de Rabo Innovatielening. Dit is een zogeheten achtergestelde lening, die daarmee risicodragend voor de bank is. “We nemen het risico met de ondernemer, die ook eigen geld in het project steekt.” Het is een veelgebruikt instrument, dat dit jaar al zeker 25 keer is verstrekt, en dat laagdrempelig is. Ideaal voor een startup en soms ook voor de (deel)financiering van de eerste groeifase. In veel gevallen neemt ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij als derde partner (naast Rabobank en de ondernemer) deel.

Place to be in Europa
De betrokkenheid van Rabobank met Brainport gaat verder dan het helpen ontwikkelen van een gunstig bedrijfsklimaat en het financieren van innovatie. “Momenteel is er krapte op de woningmarkt. We doen er alles aan dit probleem aan te pakken,” zegt Cootjans. Ook de arbeidsmarkt is knellend. Het is op zich niet zo moeilijk hooggekwalificeerd personeel te krijgen in de Brainportregio. “Dit is een heel gave regio. Wie in de hightechsector wil werken is dit de place to be in Europa,” zegt Cootjans enthousiast. Problematischer is het om vakmensen op MBO-niveau aan te trekken. De bank is met de overheid, kenniscentra en het bedrijfsleven voortdurend in touw om ook die uitdaging aan te gaan

Rabobank is actief tijdens de Dutch Technology Week met een aantal DTW Talks. In de DTW talk over starten en groeien in de medtech-sector spreekt de bank met onder andere de oprichter van Hable One, dat het kleinste brailletoetsenbord voor de smartphone van blinden en slechtzienden heeft ontwikkeld.

Rabo @DTW Talks
Starten en groeien in Med Tech – dinsdag 1 juni – 11.15 – 11.40 uur
Starten en groeien in Food & Agri Tech – woensdag 2 juni – 11.15 – 11.40 uur
Starten en groeien in High Tech – vrijdag 4 juni – 11.15 – 11.40 uur

Onze partners