#DutchTechFest
#DutchTechFest
Dutch Tech Fest on Facebook Dutch Tech Fest on Instagram Dutch Tech Fest on Twitter Dutch Tech Fest on LinkedIn Dutch Tech Fest on Youtube

14 mei 2021

Science + Tech Online Quiz tijdens Dutch Technology Week internationaler dan ooit

Het begon allemaal bij de allereerste editie van de Dutch Technology Week (DTW) in 2012. Sinds die tijd is Quiz Night NL uitgegroeid tot een immens populair evenement waar elk jaar weer vele mensen aan meedoen. In ‘normale tijden’ werd het evenement gehouden in het Eindhovense Klokgebouw. Vorig jaar kon er wegens corona echter geen fysieke DTW plaatsvinden. Daarom moest er door de organisator van de quiz, evenementenbureau Number 42, snel geschakeld worden.

Presentator en samensteller van de quiz Julinka van Keulen vertelt: “In opdracht van de Dutch Technology Week hebben we uiteindelijk een mooi digitaal alternatief kunnen neerzetten. Dit was de eerste Science + Tech Online Quiz. Deze quiz bestond uit 50 vragen, verdeeld over 5 rondes met een showtijd van 2,5 uur. Ik presenteerde de quiz vanuit de studio van Number 42 via een YouTube- livestream.”

Internationaal
Ondanks deze korte aanlooptijd hebben er die avond alsnog 333 teams actief meegedaan. Waar er in eerdere jaren sprake was van ongeveer 1400 deelnemers, waren er nu ruim 1200. “Maar misschien wel een veelvoud daarvan aan kijkers!”, zegt Van Keulen enthousiast.
De spelers werden zoals altijd verdeeld in teams van maximaal vijf personen. Van Keulen: “De deelnemers gaven van tevoren aan vanuit welke landen ze meespeelden. Meer dan 100 teams hadden ten minste één speler die vanuit het buitenland meedeed. Een kwart van de teams speelde volledig mee vanuit het buitenland. In totaal speelde men vanuit meer dan 35 landen mee, verdeeld over vier continenten. De quiz werd uiteindelijk gewonnen door team The Elements van Thermo Fisher Scientific.”

Deelnemers
Ook de deelnemers waren enthousiast. Zo vertelt Margaret: “Ik deed mee vanuit Canada, samen met mijn partner en een vriend. Zij speelden vanuit IJsland. We zaten namelijk middenin de verhuizing naar Canada toen Covid-19 alles op zijn kop zette. Mijn partner zat daardoor maandenlang vast in IJsland. De quizzen van Number 42 hebben ons echt op de been gehouden! We doen dit jaar allemaal weer mee aan de Science + Tech Online Quiz en kijken er erg naar uit.”
Rohan uit India, momenteel woonachtig in Ierland, sluit zich hierbij aan: “Ik ben een enthousiaste quizspeler en zelfbenoemde ‘gekke wetenschapper’. De quizzen van Number 42 in de DTW liggen nog dichter bij mijn eigen interesses dan hun reguliere tweewekelijkse quizzen. Mijn team en ik zijn dit jaar zeker weer van de partij.”

Philipsteam
Voor het Nederlandse team Spons Bob Blok Broek is Quiz Night XL inmiddels een vaste traditie. Dit team is erbij sinds de allereerste editie en heeft al meerdere keren gewonnen. De verandering van fysiek naar online was wel even wennen voor teamlid Joost van Rooijen (54): “Het digitale alternatief is heel leuk maar met de hele menigte bij elkaar in het Klokgebouw was het wel leuker. Je ziet dan bijvoorbeeld veel meer bekenden.”
Op de vraag waar de opvallende teamnaam vandaan komt, antwoordt hij: “We hebben gewoon iets idioots verzonnen, haha. Als het aan mij had gelegen, hadden we voor de naam Eet Meer Prei gekozen.” Spons Bob Blok Broek is niet alleen een vriendenteam maar ook een Philipsteam. Toen ze in 2012 begonnen met spelen, werkten alle vijf de deelnemers bij Philips.
Over de voorbereiding op de quiz zegt hij lachend: “We proberen elk jaar om ons goed voor te bereiden en bepaalde vragen te voorspellen. Maar dat lukt bijna nooit. Wel zit er altijd een vraag bij over het periodiek systeem. Dan leren we dat een week van tevoren dus weer uit ons hoofd.”
Van Rooijen heeft zin om er dit jaar weer helemaal voor te gaan: “Het is eigenlijk een soort sport. We hebben al twee keer gewonnen en zijn ook een paar keer hoog geëindigd. Dit jaar hopen we natuurlijk weer hoog op de ranglijst te komen.”

Vragen over wetenschap en technologie
De Science + Tech Online Quiz 2021 vindt plaats donderdag 3 juni van 20:30 tot 23:00. Over de indeling van de quiz vertelt Van Keulen: “We hebben weer vijf verschillende rondes met uiteenlopende en uitdagende vragen. Deze beslaan een breed scala binnen de wetenschap en technologie. Voorbeelden zijn hersenkrakers over balletjes op een weegschaal, het herkennen van letters uit logo’s van high tech bedrijven, grote uitvindingen door de eeuwen heen, weetjes over de laatste missie van NASA of weetjes over dieren en natuur. Maar ook scenes uit Hollywoodfilms waarin technologie centraal staat of de capriolen van Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory kunnen de revue passeren.”

Professor Maarten Steinbuch
Van Keulen geeft aan dat er tevens een demonstratie of experiment zal worden uitgevoerd door haarzelf en wetenschapper Maarten Steinbuch. “Maarten is al jaren onze resident professor tijdens Quiz Night XL. We vinden het fantastisch dat hij ook dit jaar weer een rol gaat spelen. Hij is de aangewezen persoon om de deelnemers vanuit zijn expertise meer achtergrondinformatie te geven over diverse thema’s”, aldus Van Keulen.

De eerste enthousiaste teams hebben zich inmiddels al aangemeld voor de Science + Tech Online Quiz. Van Keulen: “We hopen dat er meer dan 400 teams mee gaan doen. Wat leuk is, is dat we door het online aspect nog een grotere internationale achterban hebben dan voorheen. De verwachting is dan ook dat het nog meer een wereldwijd gebeuren wordt. De DTW zelf wordt daarmee ook internationaler en dat is natuurlijk hartstikke mooi!”

Deelname aan de Science + Tech Online Quiz is gratis. Wel is het nodig om je te registeren. Dit kan via: https://www.dutchtechnologyfestival.com/events/science-tech-online-quiz/ of  https://number42.nl/en/stoquiz/

Onze partners